Recent onderzoek heeft laten zien dat 1 op de 3 gevallen van dementie mogelijk voorkomen had kunnen worden. Wat veel mensen niet weten is dat een gezonde leefstijl hierbij een belangrijke rol speelt. Bepaalde soorten leefstijl en aandoeningen die met leefstijl te maken hebben kunnen leiden tot een grote kans op het krijgen van dementie. Men kan hierbij denken aan roken, suikerziekte en hoge bloeddruk. Daarnaast zijn er een aantal leefstijlkenmerken die juist beschermend zijn en dus goed voor de hersengezondheid, zoals gezonde voeding, voldoende bewegen en het leren van nieuwe vaardigheden.

 

Het Alzheimer Centrum Limburg heeft een eenvoudige test ontwikkeld, waarmee iedereen zijn of haar eigen hersengezondheid kan bepalen. Deze test wordt momenteel omgezet naar een computer-app: MijnBreincoach. Hiermee kan iemand zelf ontdekken op welke punten de hersengezondheid nog te verbeteren is en hoe de kans op dementie verlaagd kan worden. MijnBreincoach zal praktisch leefstijladvies geven en mensen helpen bij het bereiken van een betere gezondheid van de hersenen. Bovendien kan de leefstijl die geadviseerd wordt door MijnBreincoach de kans op het krijgen van suikerziekte, overgewicht en hart- en vaatziekten helpen verlagen.

 

De ontwikkeling van MijnBreincoach is  onderdeel van een brede campagne waarin geprobeerd wordt om mensen in Limburg meer bewust te maken van hun eigen hersengezondheid en de mogelijkheden om dementie te voorkomen. Het succes van de campagne en de bruikbaarheid van de MijnBreincoach zal worden getest in een steekproef onder de Limburgse bevolking. Onder meer via deze website kan men volgen hoe het project verloopt en hoe men hier aan kan deelnemen.

 

Het project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg en wordt verder gesteund door de GGD's van Noord- en Zuid-Limburg en door Alzheimer Nederland. Een deel van de opbrengsten van de recente ‘Limburg helpt onvergetelijk’ campagne zal voor dit project gebruikt worden. Mocht u als particulier of als bedrijf interesse hebben om dit project als partner op technisch of financieel vlak te willen ondersteunen, neem dan gerust contact met ons op.

MijnBreincoach